Anmeldelser · Fra den vide verden

Chita Banerjee Divakaruni: Hjerte Søster

images   images

Divakaruni er af indisk afstemning, men hun bor og arbejder i USA. Dette dobbeltperspektiv mærkes tydeligt i denne roman, hvor den vestlige læser føres dybt ind i indisk kultur og samfundsliv, men samtidigt tages så meget ved hånden, at hun ikke føler sig helt fortabt. Ja, jeg skriver hun, for romanen udspiller sig fortrinsvis i et kvindeunivers, hvor mænd kun spiller en sekundær rolle.

Kusinerne Anju og Sudha vokser op med tre mødre og ingen fædre i Calcutta. De er født på samme dag, som også er den dag, hvor deres fædre omkom på en fortvivlet ekspedition ud i junglen på jagt efter en hemmelig rubinhule. Til gengæld har husstanden en ekstra mor, fordi Anjus faster er vendt hjem til familien i en ganske ung alder efter hendes mands død.

De to piger er altid sammen, selvom deres ønsker går i meget forskellig retning. Sudha er romantisk og drømmer om en dag at blive centrum i en lykkelig familie, mens Anju læser litteratur og drømmer om universitetet og om at besøge fjerne steder. Da pigerne nærmer sig voksenalderen sætter alvoren imidlertid ind, for i det traditionelle samfund er målet entydigt at få dem gift, og det er ikke en sag, der kan overlades til dem selv. Ægteskaberne arrangeres af forældrene, hvorefter kvinden forlader sin egen familie for at indgå i mandens. Oftest er problemet ikke så meget manden som denne familie. Den har sine egne krav til svigerdatteren, og når de nygifte flytter ind hos hans forældre, er de ikke nemme at komme uden om.

Romanen er kritisk over for disse undertrykkende traditioner. Sudha har det værst, for hun bliver i Indien hos en svigermor, der er desperat efter børnebørn, mens Anju trods alt bliver bedre stillet ved at følge sin mand tilbage til USA. Det kan godt være, at han ikke accepterer hende som ligeværdig, men hans familie er på afstand, og han er så moderne, at hun får lov til at studere og i øvrigt leve et selvstændigt liv.

Bogens kapitler fortælles skiftevis af Anju og Sudha. Det skiftende perspektiv fungerer godt som indgang til de to forskellige søstre, og det er især værdifuldt, da de som unge begynder at vokse fra hinanden, og sporene fra deres fædres død mange år tidligere for alvor begynder at kaste skygger over dem. Historien er noget kulørt uden dog at forfalde til eventyrlig romantik – nå ja, måske alligevel lidt til sidst – og jeg følte mig både godt underholdt og lidt klogere efter at den sidste side var vendt.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s