Anmeldelser · Fra den vide verden

Yasmina Khadra: Svalerne i Kabul

Kabuls kvinder betegnes som svaler - men de har ikke den samme frihed.
Kabuls kvinder betegnes som svaler - men de har ikke den samme frihed.

Atiq er fangevogter i et kvindefængsel i Kabul under Taleban-styret. Symbolikken er til at få øje på, for Afghanistan under Taleban var selvfølgelig et stort kvindefængsel. Tjansen har han fået, fordi han er veteran helt tilbage fra kampen mod den sovjetiske besættelsesmagt i 1980’erne. Alligevel er han led og ked af krigen, og han er heller ikke specielt ideologisk involveret i talebanernes projekt. Hjemme er hans kone dødssyg, og det æder ham op indefra, at han end ikke kan indrømme over sine venner, at han bekymrer sig for hende. For det paranoide talebanstyre vil det være et tegn på, at han ikke varetager sin del af den kollektive undertrykkelse af kvinderne ihærdigt nok.

Romanens anden familie er akademikerne Mohsen og Zunaira, der prøver at holde fast i deres værdier, selvom de lever i fattigdom og nedværdigelse. Kampen er forgæves, for den ubønhørlige propaganda og den påtvungne overholdelse af ydre formaliteter – som burkaen – kryber langsomt ind under huden på dem. Mohsen opflammes af blodrusen. Han deltager i en stening, og efter en konfrontation pågribes Zunaira for hans død.

Nu har hun imidlertid fået nok. I fængslet smider hun burkaen – hvilket straks tør Atiqs hjerte op, og han bliver besat af tanken om at redde hende fra den planlagte massehenrettelse på stadion.

Budskabet er det opløftende, at kærligheden altid kan nå selv det mest forhærdede menneske, og i det hele taget fungerer bogen glimrende som anklageskrift mod talebanregimet. Det kan jeg ikke være uenig i, men jeg synes ikke, at bogen fungerer godt som litteratur. Dialogen og personerne virkede aldrig overbevisende på mig. Det var lidt som at læse et 1700-tals drama om ædle vilde, hvor det hele tiden er klart, at stemmerne tilhører forfatteren i Paris. Just som Khadra gør det, men det vil jeg ikke tænke på, mens jeg læser hans bog.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s