Kunst og kultur

Kunsten at more sig sammen

Gad vide om han har flere af de skjorter? - Han havde den i hvert fald også på i aftes!
Gad vide om han har flere af de skjorter? - Han havde den i hvert fald også på i aftes!

Jeg var til foredrag med Erling Jepsen i Søllested Bio og Kulturhus i går, og det var glimrende. Han viste sig fra sin velkendte sønderjyske side, for selvom hans nye bog Biroller – som vi var så heldige at høre et par uddrag fra – udkommer i dag, så virkede han ikke videre stresset. Men han har sikkert heller ikke noget at bekymre sig om.

Det var spændende at høre om hans opvækst i en familie, der var løbet tør for held, inden han blev født, og det var ikke svært at genkende scener fra Kunsten at græde i kor. Og det er altid spændende at høre en forfatter formulere sine grundlæggende litterære greb: Han vil fortælle ubehagelige sandheder, men han vil samtidigt bruge latteren til at få tilhørerne over på sin side. Det lykkedes, for Jepsen har en underfundig humor, selvom det skæve smil afslørede, at succes og mange år i København efterhånden har gjort barndommens pessimistiske beskedenhed til en bekvem maske.

images3

Jeg skal helt sikkert læse Biroller på et senere tidspunkt. Den handler om en ung kvinde, der forsøger at komme i gang som skuespiller i København, og som er så desperat, at hun er villig til at udnytte selv den mindste åbning. Da hendes hund stikker ind på et teater og viser et vist talent for skuespil, er hun ikke sen til at lade sig trække med ind på teateret. Med tiden får hun møvet sig helt ind på både scenen og dramatikeren – en afdanket sønderjyde med sine bedste år bag sig! – mens situationen udvikler sig stadigt mere grotesk.

Arrangøren citerede fra en analyse af Erling Jepsens forfatterskab af Tina Brødsgaard Andersen, at galgenhumor “gør det svært ikke at grine, der hvor det er allermest upassende.” Det er meget rammende, og selvom det føles passende at grine til hans foredrag, så er det alligevel alt sammen alvorligt ment.

Reklamer

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

w

Connecting to %s