Anmeldelser · Nyere dansk

Dorthe Nors: Kantslag

images         images3

 

Dorthe Nors har tidligere udgivet tre romaner, men denne novellesamling fra 2008 er mit første bekendtskab med hende. Historierne kredser om personer, der på den ene eller den anden måde er på kanten af tilværelsen. Måske har de oplevet en skilsmisse, en ubehagelig afsløring af deres forældres sædvanlighed eller været i kontakt med en voldelig og ubehagelig mand, men fælles for hovedpersonerne er en distance til omverdenen. Det kommer til udtryk i sparsom dialog, og vi møder hovedpersonen alene, mens baggrunden for tristessen afsløres i tilbageblik.

De femten historier i samlingen er kun 6-10 sider lange, så skal læseren fanges, skal han engageres i historierne fra starten. Et godt anslag i form af en interessant person, en spøjs episode eller et svært dilemma er afgørende, og det lykkes i nogle af novellerne. “Buddhisten” er en morsom satire over en mand, der kan bilde sig selv ind, at målet helliger midlerne. I titelnovellen møder vi Anne-Lise, der har en ubehagelig vane med at samle de forkerte mænd op. Hun ved godt, at det er skidt for hende, men netop fordi de betror hende sandheden på vej ind i forholdet, kan hun ikke vige tilbage. Og i den sidste novelle “Vadehavet” møder vi en ung pige, der er flyttet til Fanø med sin psykisk syge mor for at få luftforandring uden at problemerne bliver løst af den grund.

Tonen er i sagens natur melankolsk, og Dorthe Nors skriver udmærket. Under læsningen træder figurerne klart nok frem, men de fleste af historierne efterlod ikke mange spor hos mig. Dertil var de for korte, så problemstillingerne kun blev antydet.

Reklamer

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s