Anmeldelser · Billeder med ord - ord med billeder

Claus Deleuran: Rejsen til Saturn

images

Jeg læste tegneserien for mange, mange år siden, og da jeg for en måneds tid siden havde set filmen, besluttede jeg mig for, at det var tid til en genlæsning. Lad mig først sige, at det gav mig et endnu mere positivt indtryk af filmen. Den behandler forlægget med den samme blanding af kærlighed og respektløshed, der også kendetegner Deleuran, så resultatet er blevet en nutidig film frem for en filmatiseret tegneserie.

Tegneserien rummer stadig hylende morsomme elementer, som når der i vægtløs tilstand samles en kæmpe boble af urin, de sovende rumuhyrer, tankstationer i rummer – med både cecil og øl – rumskibe af nougatis, rumvæsenet, der får fat i De ringer, vi spiller frem for Saturn osv. osv. men jeg må indrømme, at den blev lidt lang i spyttet til sidst. Opholdet hos Gud har sine øjeblikke, mens hele analogien til besættelse – EF-medlemskab virker noget bedaget.

 images 2

Styrken er den kærlige fremstilling af de meget danske astronauter, der ikke tager tingene så tungt. De har alt for meget at gøre med drikke øl, snakke om damer og fortælle platte vittigheder til at bekymre sig om de store linjer, selvom de naturligvis klarer ærterne til sidst. På mange måder er det simpelthen ”Soldaterkammerater i rummet” tilsat lidt venstreorienteret samfundskritik.

Alt i alt var ’Rejsen til Saturn’ bestemt en genlæsning værd, men den virker også meget tidsbunden. På godt og ondt har udlændingedebat, europæisk integration og den aktivistiske udenrigspolitik fjernet folkekomedie-danskeren fra selvbevidstheden. Som en krølle på halen kan det bemærkes, at Søren Vinterberg satte Rejsen til Saturn på sin kanon-liste over verdens bedste tegneserier. Se http://politiken.dk/kultur/fakta_kultur/article548669.ece

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s