Anmeldelser · Nyere dansk

DR-romanklubben (optakt) Bent Vinn Nielsen: En skidt knægt

 

Sidste år havde jeg den fornøjelse at deltage i DR-romanklubben, og det håber jeg også at få tid og lejlighed til at gøre i år. Endnu har Lolland bibliotekerne ikke meldt noget ud, men det sker forhåbentlig snart. De første deltagere er allerede fundet (Robert Zola Christensen: Aldrig så jeg så dejligt et bjerg og Julia Butschkow: Apropos Opa, se iøvrigt www.dr.dk/roman ) men indtil det går løs i november vil jeg varme lidt op ved at læse nogle af de tidligere vindere.

 images 2

Bent Vinn Nielsen vandt prisen i 1999, og uden at kende de øvrige nominerede, så virker det helt fortjent. ’En skidt knægt’ holder i hvert fald stadig væk. Vi følger Bjarne, der voksede op i en landsby uden for Aalborg i 1960’erne og blev voksen netop som ungdomsoprøret rullede ind over landet, men det er nu ikke ham, der er den skidte knægt. Det er derimod naboens dreng Kasper Landgrebe, der starter som en almindeligt utilpasset gymnasieelev, men ender med at bruge andre mennesker stadig mere skruppelløst.

Bjarne er i virkeligheden bundreel, men alligevel holder han ved Kasper, der bare er meget sjovere at være sammen end det øvrige udbud af konforme vanedyr. Hvad Kasper får ud af Bjarne er sværere at forstå, men som han selv funderer mange år senere, så havde Kasper vel behov for i hvert fald én ven at dele sine oplevelser med.

Litteraturen er fyldt med jeg-fortællende forfattere, der som unge har været sammen med tvivlsomme personligheder og senere reflekterer over dem. Vinn Nielsen vender den ide på hovedet, for det er Kasper, der både har forfatterambitioner og en anløben natur, mens Bjarne overhovedet ikke interesserer sig for kultur. (Bogen foregiver således ikke at være skrevet, men derimod indtalt på kassettebånd.) Bjarne bliver udlært tømrer, men først og fremmest er han Arbejder med stort A. Han elsker simpelthen at knokle igennem. Hans adgangsbillet til de skægge miljøer er ofte hans arbejdskraft, men der er ikke rigtigt tale om udnyttelse, for han gør det nærmest for sjov.

Vinn Nielsen ligner lidt en bonderøv fra provinsen - og han kan dælme skrive om dem.
Vinn Nielsen ligner lidt en bonderøv fra provinsen - og han kan dælme skrive om dem.

Bogens spændingskurve bygger naturligvis mest på Kaspers gradvise forråelse – eller måske snarere på den gradvise forråelse af hans handlinger, for han er fra starten en rendyrket psykopat, der behandler og udnytter andre som ting – men Bjarne og hans fortællerstemme er bogens helt store styrke. Hans perspektiv ser vi sjældent i litteraturen, og på mig virker tonen i bogen meget realistisk. Korte knappe sætninger med hyppige indbrud gør det faktisk troværdigt, at bogen skulle være indtalt. (Bjarne stopper ofte op med et ”Jeg ved sgu ikke”, når han synes, han har gjort sig lidt for klog på et eller andet.) Det gør også bogen hurtigt og let læst, så den kan anbefales.

En kommentar til “DR-romanklubben (optakt) Bent Vinn Nielsen: En skidt knægt

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s