Anmeldelser · Film

Man on Wire

 images

Da Philippe Petit i 1974 højst ureglementeret gik på line mellem World Trade Centers to tårne, var det selvfølgelig noget af en bedrift, men at der 35 år senere skulle kunne drejes en glimrende dokumentarfilm synes usandsynligt. Ikke desto mindre, er det netop hvad Richard Marshall har gjort.

Philippe Petit i dag
Philippe Petit i dag

Når det er lykkedes, skyldes det ikke mindst, at alle de involverede har stillet op til interviews, herunder Petit selv, der var og er en storslået entertainer. På forskellig vis blev aktionen et vendepunkt for dem alle, et der også tredive år senere mærkes i deres stemmer. Det er også lykkedes, fordi bedriften var storslået i al sin meningsløshed. Efterfølgende spørges Petit, hvorfor han havde gjort det? Et underligt spørgsmål syntes han. Der var ikke anden grund, end at det kunne gøres. Sådan er kunstens væsen, fornemmer man, en storslået gestus, som ikke får sin værdi fra en bestemt mening, men fordi den er unik og udspringer af menneskets stræben efter det umulige.

 images 2

Endelig spiller det naturligvis ind, at vi alle har World Trade Center på vores indre nethinde efter 9/11. Personligt var jeg mest berørt af billederne af byggeriets tidligste faser, hvor ligheden med Ground Zero var umiskendelig. Alligevel spiller tårnenes senere skæbne ikke en stor rolle i historien. Snarere får de deres oprindelig betydning tilbage, som imponerende bygningsværker, som småskøre franskmænd og andet godtfolk kunne drømme store drømme om.

I en tid hvor selv den mest banale thriller pustes op til 130 minutter, er det også behageligt, at Marshall fortæller sin historie på 1½ time og lader det blive ved det.

En kommentar til “Man on Wire

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s