Anmeldelser · Nordlys - bøger fra Norden

Sommerferie og drengeliv

images

‘Ekkoland’ er Per Pettersons anden roman, og det er også den anden roman med Arvid Jansen, den gennemgående figur i store dele af hans forfatterskab. Hvor Arvid i ‘Aske i munden, sand i skoen’ var seks år, er vi nu rykket frem til starten af 1960’erne, hvor han er tolv. Romanen skildrer familiens sommerferie i Nordjylland hos bedsteforældrene på moderens side. Det er en beretning om Arvids forhold til faderen og bedstefaderen, og det er også en skildring af rendyrket drengeliv med strand, fiskeri og strejfen omkring uden for hverdagslivets normale struktur.

Arvid er lige på grænsen af puberteten. På den ene side vil han stadig gerne være med i bedstefaderens snedkerværksted og på hans budcykel, men på den anden side begynder han at opdage piger, eksperimentere med cigaretter osv. Undertiden bobler frustrationerne over i vredesudbrud mod resten af familien, og med til overgangen til voksenlivet hører også en større bevidsthed om, at der må lægge noget bagved, når bedstemoderen græder om natten, og når moderen undertiden raser over forældrene.

Pettersons sprog og forståelse af drenge og forholdet til deres fædre er som altid i top, men læseren kommer kun til at fornemme de underliggende familiedramaer – bl.a. udfoldet i Til Sibirien. Man kan selvfølgelig hævde, at Petterson blot følger Arvids perspektiv konsekvent, men jeg fandt det lidt utilfredsstillende. Jeg har også en mistanke om, at forfatteren på dette tidspunkt besluttede sig for en romanserie og derfor gøder grunden for senere bøger. Det giver bare ‘Ekkoland’ et lidt ufuldendt skær.

 images

Til sidst et lille eksempel på det Petterson kan med sprog og iagttagelsesevne: “Men solen bagte og himmel og hav gik i ét langt derude, man kunne ikke se hvor det ene sluttede og det andet begyndte, det var som et stort tæppe af silke, blødt og køligt og hvis man havde kroppen med sig og ikke var for tyk eller gammel, men var dreng og havde kroppen tæt, tæt omkring sig, kunne man kaste sig ind i tæppet med fuld fart og komme lige så hel tilbage igen.” (27-28) Det er da smukt!

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s