Anmeldelser · Historie

En uddøende race

images 

Tænk sig, det er ikke mere end 40 år siden, at mænd blev opfattet som så hjælpeløse, at de umuligt kunne passe en husholdning på egen hånd. Gik det så galt, at de blev skilt eller enkemænd, måtte de for enhver pris have en kvinde til at tage sig af mad og tøj, og manglede de lyst eller evne til at finde en kone, måtte de have en husbestyrerinde.

Dette erhverv er med ændrede kønsroller, moderne husholdningsredskaber og ordentlige velfærdsydelser for udsatte grupper i helt bogstavelig forstand ved at dø ud. Ingen ansættes som husholdersker længere, og i dag ved de færreste, hvad jobbet indebærer. Det tjener derfor journalist Helle Juhl til ære, at hun har interviewet nogle af de sidste og prøvet at fastholde deres historie i bogen ’Husbestyrerinde søges…” fra 2008.

Bogen indledes med en redegørelse for husholderskens rolle. Det er et komplekst emne med mange facetter. Ofte modsvaredes mandens desperation af den ny husholderskes: En sådan stilling kunne være den eneste udvej for enlige mødre, der typisk søgte ud på landet, hvor de kunne have børnene hjemme mens de passede hus. Set fra i dag er det vanskeligt at forstå, at det, der på overfladen kunne ligne almindeligt familieliv, i virkeligheden var et ansættelsesforhold. Med kost og logi som hovedparten af lønnen og et samliv på fuld tid mindede det unægtelig om et ægteskab, men der var ikke den samme sikkerhed for kvinden. Hun var ansat og kunne fyres og ved mandens død havde hun ikke krav på noget. Mange ansættelsesforhold udviklede sig til ægteskab, og i det hele taget var det næppe usædvanligt, at samlivet også bredte sig til sengen, uanset at manden ikke havde krav på noget der.

Efter indledningen følger ni portrætter af husbestyrerinder, der er godt oppe i årene. Der er tale om meget forskellige skæbner, lige fra den nedslidte kone på gården uden for Faaborg, til pensionisten i aftægtsboligen på Kattrup, der både har arbejdet for McKinney-Møller familien og lavet mad til dronningen. Der er tale om interessante menneskeskæbner, som både i deres forskellighed og i lighederne giver et fint billede af fænomenet. Helle Juhl har tilrettelagt denne del af bogen nænsomt, så det i høj grad er kvinderne selv, der fortæller.

Udvælgelsen har utvivlsomt været bestemt af, hvem Helle Juhl kunne få til at stille op, men der synes at være nogle skævheder i materialet. I forhold til indledningen er der nok for mange handlekraftige kvinder, der selv vælger jobbet som en vej frem, og der er nok også for få eksempler på, at husbestyrerinden glider over i ægteskabet.

Under alle omstændigheder har Helle Juhl skrevet en interessant og vedkommende bog om en virkelighed, der fandtes for ikke så lang tid siden. (Og måske fortsat lever videre under andre former, når danske mænd henter koner i udlandet?)

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s