Anmeldelser · Billeder med ord - ord med billeder · Kunst og kultur

Ord og billeder: David B.: ’Det store onde’

images 

Pierre-Francois vokser op i en tilsyneladende helt almindelig familie i 1960’erne. Hans forældre er tegnere, og han har både en storebror og lillesøster at dele livet med. Det lykkelige familieliv bryder dog hurtigt sammen, da storebror Jean-Christophe udvikler en kraftig epilepsi, kommer sygdommen hurtigt til at præge alting. Det er den historie David B. (Pierre-Francois) fortæller i sin store selvbiografiske graphic novel.

Forældrene trækker børnene med til makrobiotiske kollektiver, guruer og alle mulige andre former for alternativ behandling, og det virker lidt komisk, indtil det går op for læseren, at den konventionelle medicin kun kan tilbyde symptombehandling med voldsomme bivirkninger. Det er en forbandelse, som der ikke for alvor kan gøres noget ved, men som uvægerligt ændrer alles tilværelse.

Omgivelsernes fordømmelse og manglende forståelse er voldsom og egentlig ret overraskende, men det er familiens egen dynamik, der står i centrum, særligt Pierre-Francois’ kamp for at forlige sig med broderens sygdom. Den tager hans storebror fra ham – snart må han passe på ham – og naturligvis også forældrene, der må tage sig af broderen. Den fylder også drengen med frygt for, at han også skal blive syg, og den skubber ham ind i en fantasiverden, hvor han iklæder sig panser og plade, tegner voldsommer slagscener for at få sin angst og vrede ude og tilbringer aftenerne med mærkelige fantasivæsener.

images 2

Tegnestilen er både enkel og poetisk. Personerne holdes i en enkel sort-hvid streg, men de omgives af magiske væsener fra Pierre-Francois’ fantasi, og specielt fremstillingen af Jean-Christophes anfald som overfald af mørke, orientalske drager er både smukt og sigende. David B. udnytter mediets muligheder maksimalt, når han i lange sekvenser lader teksten holde sammen på fortællingen, mens tegningerne fabulerer og giver et fabelagtigt indtryk af drømme og symbolik.

’Det store onde’ er en tragedie om en families umulige kamp mod en ødelæggende sygdom, men det er også en heroisk fortælling om en drengs kamp for at komme ud af sygdommens skygge og blive sig selv. En betagende og velfortalt historie.

En kommentar til “Ord og billeder: David B.: ’Det store onde’

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s