Anmeldelser · Kunst og kultur · Nyere dansk

DR-romanklubben (5. runde) Kirsten Hamann: En dråbe i havet

images4

 

Den femte bog skiller sig på mange måder ud fra de tidligere bøger i serien, der var ved at hænge lidt fast i midaldrende kvinders svære forhold til livet. Hovedpersonen Mette er ganske vist 40 år og forfatter, men Hamanns roman skiller sig ud ved ikke at være realistisk. Mette har nemlig besluttet sig for at skrive en roman om ulandenes problemer, og gennem den mystiske Stig og organisationen Hjælp får hun adgang til et hotelværelse, hvor hun kan træde direkte ind i forskellige ulandes virkelighed. Officielt er det virtual reality, men det er ualmindelig godt lavet. De personer, som hun træffer der, kan endda følge hende hjem.

 

Selvom opholdene tærer voldsomt på hende, kan hun ikke stoppe igen. Det er blevet et arbejde for hende, og desuden føler hun den samme dårlige samvittighed, som i første omgang satte hende i gang med projektet. Hun bliver mere og mere desperat i sin jagt på den fornødne aflad, så hun igen kan vende tilbage til sin kernesunde livsstil med forstående mand, elskeligt barn i skovbørnehave, lækre økologiske middage og småfræk sex fredag-lørdag-søndag. Desværre begynder også hendes normale tilværelse at smuldre efterhånden som hun dykker ned i ulandsoplevelserne.

 

(Den opmærksomme læser vil hurtigt lure lunten her. Det er simpelthen FOR godt til at være sandt, og små uheld som at datteren slår hovedet i børnehaven og at Mette bliver stukket af et bæltespænde i bussen giver tidligt historien en ubehagelig undertone.)

 

Hamanns ærinde er naturligvis at sætte ulandsproblemerne til debat. Vi ved jo alle sammen, at børn sulter og dør i massevis uden adgang til selv de mest basale ting i Vesten. Vi ved, at knaldtilbuddet på cowboybukser og legetøj bl.a. skyldes lave lønninger og dårligt arbejdsmiljø i Kina og Indien. Vi synes alle sammen, at det er urimeligt, men hvor meget vil vi egentligt ofre for at lave situationen om? Og kan vi overhovedet som individer gøre en meningsfuld forskel? Bliver det ikke bare til en dråbe i havet, som kun gør en forskel for vores eget åndelige velbefindende?

 

Der gives ingen entydige svar på disse spørgsmål – ganske vist har Mette sine problemer med at få noget udrettet, men hun prøver dog at gøre noget – og romanen har mange andre kvaliteter. Først og fremmest er den elementært spændende, og så viser Hamann suverænt, hvor lidt der skal til at ryste tilværelsen ud af sin vante form. Romanen er desuden usædvanligt velskrevet, og i forhold til de tidligere bøger i romanklubben skiller den sig ud med en enorm fantasi og vilje til at sætte nogle lidt større emner på dagsordenen.

En kommentar til “DR-romanklubben (5. runde) Kirsten Hamann: En dråbe i havet

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s