Anmeldelser · Historie · Politik og samfund

Hvad laver danske soldater egentlig i Afghanistan?

images2Spørgsmålet stilles oftest kritisk – burde de ikke være hjemme, og hvad nytter den danske indsats overhovedet? Men det burde nok stilles mere konkret: Hvad er det rent faktisk, de laver? Alt for ofte bliver diskussionen for abstrakt, fordi vi som offentlighed ved for lidt om realiteterne. Det var i hvert fald den tanke, jeg fik, da jeg læste Kim Hundevadts bog ”I morgen angriber vi igen”, der følger det danske hold fire i Afghanistan i sidste halvdel af 2007 og starten af 2008. Missionens start hang sammen med en bred politisk enighed om at udvide den danske styrke til en hel bataljon. Samtidigt påtog danskerne sig det direkte ansvar for et af de vigtige områder i Helmandprovinsen. Problemet var bare, at den ikke var under ISAF-kontrol endnu.

 

Opholdet formede sig derfor som en angrebskrig, hvor danske styrker sammen med britiske soldater rettede det ene angreb efter det andet mod taleban, som langsomt blev presset længere op af Helmand-floden. Militært set var kampagnen en succes. Danskernes udstyr var overlegent, og selvom de danske tab fik den største opmærksomhed, så endte praktisk talt alle slag med allieret sejr. I Hundevadts fremstilling fremstår soldaterne også som fornuftige og afbalancerede mennesker, der nok er kommet på eventyr, men som i vid udstrækning er drevet af idealisme.

 

Bogen rummer naturligvis mange aspekter, men tre skal fremhæves her. For det første bliver det klart, at opfattelsen af de danske soldater som amatører ikke holder. Der er tale om en enhed, som i forhold til sin størrelse er usædvanligt veludrustet og hvis kampkraft briterne på forhånd forventer sig meget af. Professionalismen er faktisk så udbredt, at man må spørge sig selv om, hvorfor historier om sneplove i Irak trækker så store overskrifter?

 

Jeg tror det hænger sammen med, at vi trives bedst med forestillingen om danske soldater som glade amatører, der klarer skærene med lune og opfindsomhed frem for med brutal vold. Og Hundevadts fremstilling gør det helt klart, at missionen i Afghanistan er voldelig. Antallet af dræbte talebanere er svært at gøre op, men der er utvivlsomt tale om trechifrede tabstal. De danske soldater gør med andre ord en forskel. De ruller faktisk fronten tilbage til gavn for civilbefolkningen. Men de slår også andre mennesker ihjel i massevis. Er vi helt klar over, at det er det, der er sat i værk?

 

Og er politikerne? For den tredje pointe fra bogen er, at de danske styrker faktisk vælger en ganske aggressiv strategi, som de militære ledere på forhånd forventede ville kræve tab. (Bataljonschefen sørgede således for at sikre sig syv ekstra kister inden kampene gik i gang, hvis de tre han havde skulle vise sig ikke at være nok.) Og de danske chefer påtager sig uden at kny den farligste og vanskeligste opgave i forbindelse med den første offensiv. Nok blev risikoen for tab diskuteret under folketingsbehandlingen, men det er nærliggende at tro, at de ansvarlige politikere alligevel blev overrasket over konsekvenserne, da beslutningen blev rullet ud i sine militære konsekvenser.

 

Hundevadt var ’embedded’ hos de danske styrker, og der kan slet ikke være tvivl om, at han ser situationen fra deres side. Det bør man naturligvis holde sig for øje, men på den anden side er han også så tæt på soldaterne og har haft adgang til så detaljeret materiale, at han kan give et langt mere detaljeret billede end noget jeg har set tidligere. Den kan anbefales.

2 kommentarer til “Hvad laver danske soldater egentlig i Afghanistan?

  1. Det er nu ikke idealisme der drev mig mens jeg var dernede, men ved da at enkelte udtrykker idealismen når de bliver spurgt. Jeg har et ansvar over for ham ved siden af mig, det er mit job og sådan er det.

  2. Tak for svaret.

    Jeg gengiver kun Hundevadts fremstilling, og jeg kan sagtens følge, at idealismen spiller en lidt større rolle, når der spørges til den. (Sådan er det vel med alle jobs?)

    Har du læst bogen, og hvad synes du i givet fald om den?

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s