Politik og samfund

Skål!!

images4 TV2 kører for tiden programserien ”Sandheden om danskerne”, hvor fem udenlandske reportere bliver sendt til Danmark for at undersøge vores forhold til kongehuset, sex og andre at livets centrale spørgsmål. Det er vældig interessant, fordi der pludselig bliver sat spørgsmålstegn ved alt det, som vi i øvrigt tager for givet, og serien har et vist held med at afsløre vore særheder.

 

I onsdags var emnet danskernes forhold til alkohol. Det var ret spændende. Den jordanske journalist fokuserede på, at det ikke var kriminelt at være fuld, ligesom hans indlæg om kongehuset fokuserede på, at det ikke er kriminelt at være republikaner. (Man aner ligesom et mønster her, som bestemt også siger noget om forholdene i Jordan.) Den australske journalist fokuserede på danskerne som tillukkede mennesker i hverdagen, som har behov for alkohol for at slå sig løs og komme i kontakt med deres indre australier. Det virkede lidt konstrueret, men også ret morsomt.

 

Endelig var der den amerikanske journalist, som klart valgte den mest interessante indfaldsvinkel: teenage-druk. Selvom nogle af hendes bekymringer ikke rigtig kan hidse mig op – pre-marital sex har jeg ikke i sig selv noget imod – så var det alligevel tankevækkende at se indslaget. Amerikaneren følte sig åbenlyst lige så mystificeret, som hvis hun havde deltaget i et frugtbarhedsritual i den afrikanske jungle. Teenagere som åbenlyst drikker sig fulde i forældrenes hus og med deres vidende? Børn og forældre som siger, at det ikke kan undgås, og at det er mærkeligt ikke at drikke?

 

Der er naturligvis store fordele ved at alkohol indtages under trygge rammer. Det er også åbenlyst en fordel, at døddrukne unge trygt kan ringe til deres forældre i stedet for at gøre et eller andet rigtig dumt for at holde det skjult. Men alligevel: Kunne det faktisk være, at det danske samfund i den her sammenhæng er galt på den?

 

At vi er til en side, er jo klart nok.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s