Anmeldelser · Billeder med ord - ord med billeder · Kunst og kultur

Bagdads løver

images3Med den voldsomme vækst i udgivelserne af Graphic Novels følger der naturligvis også knap så gode eksempler med. Det er desværre tilfældet med Brian K. Vaughan og Niko Henrichons ’Bagdads Løver’ fra 2006 og i dansk oversættelse fra sidste år. Ideen er ellers udmærket: Under den amerikanske invasion af Irak i 2003 undslap løverne fra Bagdads zoologiske have, hvorefter de strejfede om i byen, til de blev skudt af amerikanske soldater.

 

I bogen er de udstyret med menneskelige egenskaber, og det har både fordele og ulemper. Det giver mulighed for at lægge meningsfuld dialog i munden på dem, men det gør det også vanskeligt stadigvæk at se dem som løver. Det kræver faktisk en del at udstyre dyr med følelser og STADIG give indtryk af at de er dyr. Det lykkes i Kaninbjerget og for den sags skyld i Bambi, men her virker det påtaget, når løverne filosoferer over, om man kan opnå egentlig frihed uden selv at kæmpe sig til den, om man bør spise mennesker bare fordi man pludselig får chancen osv. Først og sidst er hverken historie eller dialog god nok til at bære bogen.

 

Tegningerne af Henrichon er flotte med masser af pang-farver, men på den anden side har genren udviklet sig så meget, at det ikke længere er noget at falde i svime over. Den danske udgave er som sædvanlig flot udstyret af G. Floy Studio, som igen viser, at danske tegneserieudgivelser sagtens kan leve op til deres amerikanske forlæg.

2 kommentarer til “Bagdads løver

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s