Politik og samfund

Vi har haft sjov og spas med Bagger – nu må medierne gå i kødet på Jensby og co

Skandalen om IT-Factory kører nu på tredje mediedøgn. Indtil videre har interessen samlet sig om Stein Bagger, og det er der ikke noget at sige til. Han er trods alt stukket af fra kone og hjem med måske 500 millioner på lommen, han har haft et hemmeligt kontor, han har hyret en HA-er som ’sikkerhedskonsulent’ – selv rockerne har tilsyneladende taget timer i spin – han har nære venner blandt de kendte, og han er efter alt at dømme en farverig personlighed. I hvert fald er han allerede psykoanalyseret af sin bestyrelsesformand som psykopat.

Det er imidlertid ikke hele historien. Den geniale svindler, der ene mand holder banker, medarbejdere, chefer og revisionsfirmaer i skak er godt stof til en film, men er det realistisk? Skal vi virkelig tro på, at Asger Jensby og KPMG har været helt uvidende om, at der foregik noget uldent?

Hvordan kan det gå til, at journalister på Computerworld uden adgang til interne papirer kan påvise, at indtjeningen per medarbejder ligger langt over det opnåelige for grossister i branchen, men at Jensby med adgang til hele firmaet ikke kan få øje på det samme? Hvordan kan det være, at samme blad finder det mistænkeligt, at de ikke kan få udleveret en kundeliste, men at Jensby ikke hæfter sig ved, at han ikke kender de kunder, der angiveligt skulle sikre den store omsætning og det store overskud? Hvordan kan det være, at revisionsfirmaet ikke opdagede, at der ikke var nogen reel omsætning i firmaet, når de skulle gennemgå bilagene?

I øjeblikket har banker, Jensby og revisorer travlt med at fremstille sig selv som inkompetente, fordi det ville være langt være at blive afsløret som deltagende eller i hvert fald vidende om, at tingene kørte helt af sporet. Skal vi virkelig tro på, at respekterede revisionsfirmaer og succesfulde forretningsfolk er idioter?

Det virker mere oplagt, at de involverede har vendt det blinde øje til, fordi en hård revision af regnskab nummer tre eller krav om indsigt med kundelister og faktisk omsætning langt inde i forløbet ville få hele korthuset til at ramle sammen og dermed afsløre, at revision og bestyrelse havde svigtet fra starten.

Måske har de håbet på, at at problemerne blev løst hen ad vejen. Måske har de frygtet for, hvad der ville ske med deres udlånte penge og deres aktier, hvis de satte en stopper for sagen.

Jeg gad i hvert fald godt vide, hvor mange penge, der er trukket ud som overskud og ved salg af aktier de seneste par år, hvor gazellen sprang i fuldt firspring over børsmark(ed)erne?

Stein Bagger kan ikke forsvare sig selv, fordi han er stukket af, men det er ingen undskyldning for, at lade Jensbys forklaring stå til troende.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s