Liv og familie

Æblekage

Da jeg var barn boede min farmor på førstesalen på gården. Det betød, at jeg så hende næsten hver dag, indtil hun til sidst blev så syg, at hun måtte flytte på plejehjem, hvor hun boede de sidste år inden hun døde.

 

Som regel var vi med, når hun havde gæster. Tit var det min fars søskende, der kom til kaffe og kage, mens vi unger fik sodavand. Først blev der serveret teboller med tykt smør. Det brød jeg mig ikke særlig meget om, og den dag i dag har jeg et anstrengt forhold til både teboller og tandsmør. Derefter kom kagen, og om efteråret var det ofte æblekage.

 

Den blev serveret i en glasskål, hvor de knuste makroner og æblemosen lå i lag med et solidt lag flødeskum oven på. Jeg kan huske, hvordan jeg den første aften prøvede at tage skævt, så jeg fik mest mulig flødeskum med, for selvom æblerne og makronerne smagte udmærket, så var jeg vild med flødeskummet. Jeg kunne også bruge lang tid på at slikke piskerisene rene og lade fingeren glide hen over de sidste rester i skålen, hvis der var et par steder, hvor dejskraberen ikke havde fået det hele med.

 

Sjovt nok var det omvendt dagen efter. Hvis jeg kom op til hende efter skole bød hun tit på en portion fra dagen før, og nu gjaldt det om at tage skævt ind under flødeskummet. Fyldet blev faktisk bedre af at få lov til at trække en dags tid, men ikke flødeskummet. Det blev tørt med en tynd skorpe. Det føltes ikke blødt og glat i munden, og smagen havde heller ikke forandret sig til det bedre. Men det var stadig hyggeligt at side i hendes lille køkken og spise.

 

Det er år og dag siden jeg har spist æblekage sidst. Jeg savner det ikke, og faktisk tror jeg ikke, at jeg bryder mig særlig meget om det længere. Alligevel kom jeg til at tænke på det her til aften. Måske skyldes det det mørke efterårsvejr eller juleoppyntningen med mine egne børn i dag? I hvert fald et godt minde.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s