Liv og familie

Blodsugerne

I behandling indgår alt fra senge over operationsudstyr til medicin. De fleste ting kan der skaffes mere af, for hvis der er penge nok, så kan produktionen sættes i vejret. Det gælder ikke for blod. Selvom man forsøger at finde erstatningsmidler og at udnytte det tilgængelig blod bedst muligt, så er der kun én kilde til blod: mennesker. Der er derfor tale om en knap ressource.

 

I Danmark kommer blodet fra et korps af frivillige og ulønnede donorer – noget som donorforeningen selv lægger stor vægt på, og som almindeligvis ses som en fordel. Men hvorfor egentlig gøre det, når man hverken får penge for det eller kommer først i køen til transfusion, hvis det skulle blive nødvendigt?

 

For mig handler det først og fremmest om muligheden for at give noget. Selvfølgelig er der et element af ”bank” og ”forsikring” involveret, for vi har alle en interesse i, at der er det nødvendige blod til rådighed, hvis vi selv, vores familie eller vores venner skulle få brug for det. Men det er ikke det primære. Langt vigtigere er fornemmelsen af at gøre noget godt og vigtigt, at bidrage til at mennesker redder livet. Mennesker, som man aldrig har set eller kendt, men som er bragt i en situation, hvor kun hjælp fra andre kan holde døden i skak. Jeg føler mig lidt vigtig – i ordets bedste betydning – når sygeplejersken fortæller, at det var godt man kunne komme, fordi to voldsomme trafikulykker næsten har tømt beholdningerne.

 

I går nåede jeg tapning nummer 10. Det blev markeret med biografbilletter, en nål og ved at der blev stillet et lille fødselsdagsflag ved siden af briksen under tapningen. Ret komisk, synes jeg, men det er selvfølgelig et led i at vise, at vores indsats bliver påskønnet.

 

Ofte mobiliseres skuespillere, fodboldspillere og andre kendisser, når der skal trækkes nye donorer til. Det er fint nok, men fordi der er grænser for antallet af tapninger, og fordi behovet for blod er stort, må donorkorpset nødvendigvis være en folkebevægelse. I 2007 afgav 228.000 danskere 363.000 portioner blod, men eftersom de gamle donorer løbende falder fra – enten fordi de falder fra aldersgrænsen, dør eller kommer på medicin, der gør deres blod uegnet – er der altid behov for flere.

 

Så er du sund og rask, mellem 18 og 60 år og over 50 kg – ikke noget problem for de fleste af os – så er der mulighed for en livsbekræftende og ikke særligt tidsrøvende fritidsaktivitet. Læs evt. mere på www.bloddonor.dk hvor du også kan melde dig til.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s