Politik og samfund

En ommer, University College Sjælland

Tirsdag besluttede bestyrelsen for University College Sjælland sig for at samle sine uddannelser på fire campus. Der blev ”lagt vægt på, at der fremover udbydes professionsbacheloruddannelser af høj kvalitet i hele region Sjælland, og at offentlige og private virksomheder har mulighed for at rekruttere færdiguddannede.” Den målsætning er det svært at være uenig i.

 

Problemet er bare, at valget af byer – Roskilde, Slagelse, Næstved og Vordingborg – garanterer, at målet ikke vil blive nået. Først og fremmest bliver resultatet langt dårlige uddannelsesmuligheder for unge på Lolland-Falster, som må konstatere, at de nu skal til Vordingborg for at blive socialrådgivere, og når der satses hårdt på at opbygge et stærkt miljø der, er det kun et spørgsmål om tid, før pædagog- og sygeplejerskeuddannelsen også flytter helt fra Nykøbing Falster.

 

Men når afstanden mellem Nykøbing Falster og Vordingborg kun er ½ time i tog, så er problemet vel til at overskue? Her må man huske på, at de studerende, der i dag kommer fra Nakskov eller Gedser i forvejen har 1 times transport til Nykøbing og dermed kommer til at få over tre timer undervejs hver dag. Det er så meget mere bemærkelsesværdig, som den konsulentrapport, der bl.a. ligger til grund for beslutningen, selv peger på, at 1 time hver vej er det maksimale, som studerende vil gå med til.

 

Konsekvensen er desværre forudsigelig: Færre vil tage en uddannelse, og flere af dem, der gør det alligevel, vil flytte fra yderområderne, der i forvejen kæmper med faldende befolkningstal, lavere uddannelsesgrad og problemer med at rekruttere tilstrækkelig uddannet arbejdskraft. Det bliver ikke bedre af, at det overvejende er uddannelser med mange kvinder (pædagog, sygeplejerske) for der er i forvejen et stort underskud af kvinder i landsdelen.

 

Vi er selvfølgelig godt klar over, at der hverken er grundlag for at uddanne læger eller jurister i Maribo, men det gør det kun så meget mere nødvendigt at bevare de uddannelsesmiljøer, som faktisk fungerer. Hvis bestyrelsen for University College Sjælland ikke kan forstå det, så er det på tide, at man fra politisk hold går ind og sikrer en fornuftig geografisk fordeling. Eller vil man hellere vente med at give store tilskud, når udviklingen for alvor går i sort?

Reklamer

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

w

Connecting to %s