Politik og samfund

Farvel til McCain

 

Obama får naturligt nok det meste af opmærksomheden i de her dage. Jeg er da også vældig glad for, at han vandt, selvom specielt europæerne nok har urealistiske forestillinger om, hvor meget der vil blive lavet om på USA’s politik. Det er også glædeligt, at Sarah Palin kan vende tilbage til elgjagt – nu i Prada-tøj – for mere inkompetent kandidat er ikke set længe. Bedømt ud fra de udtalelser og interviews jeg har set, så er hun mere konservativ end George W. Bush, men uden hans intellektuelle kapacitet. (Og det er faktisk ment helt alvorligt)

 

Men det er også værd at bruge et par ord på McCain, hvis politiske karriere nu lakker mod slutningen. Han var i mange år kendt for at køre sit eget løb og for at sige sin oprigtige mening i et omfang, der gjorde ham ude af stand til at tale på et helt partis vegne. For mig var det derfor mærkeligt at se ham som republikanernes præsidentkandidat.

 

Det virkede ikke naturligt for ham at prøve at forene partiets mange modstridende retninger eller for den sags skyld at gå til de personangreb på Obama, som hans rådgivere utvivlsomt opfordrede ham til, og som Palin har langt mere naturligt flair for. Først, da slaget faktisk var tabt, syntes han at blive sig selv igen i en meget bevægende ”concession speach.”

 

Det var ikke, fordi han lykønskede vinderen og rakte hånden ud efter nederlaget. Det følger ligesom med, når man taber et valg. Nej, det var den åbenlyse beundring for og anerkendelse af, at Obama havde mobiliseret millioner af nye vælgere og indgivet dem håb og tro på, at politik faktisk betyder noget. Det var den klare og åbne anerkendelse af, at valget af en sort præsident var et nyt vigtigt skridt i det amerikanske opgør med arven fra slaveriet. Han glædede sig oprigtigt over, at mange, mange mennesker havde fået en drøm opfyldt – selvom det var sket på hans egen drøms bekostning.

 

Også i nederlagets stund viste McCain sit personlige format. Det næste præsidentvalg bliver lidt fattigere uden ham til at sætte krydderi på republikanernes primærvalg.

Reklamer

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

w

Connecting to %s